Sunday, September 25, 2011

Miangkam.

Assalamualaikum :) hari Jumaat tu kat sekolah kannnnn, saya dan dua orang lagi kawan singgah ke bilik guru kejap. waktu kolokium tu sepatutnya dah boleh rehat taw. dah pukul 10 pagi pun, perut aii dok berkecorong*berkeroncong dah. tapi takpa la. belajaq punya pasai, tunggu pi la lama sikit -.- 


ok konon pergi bilik guru tu nak tanya something la kat cikgu pasal kajian tu. atas meja cikgu tu ada satu bekas besaaaarr, ada la makanan. tapi saya taktau menatang apa, jadi ku diamkan sahaje. lagipun nampak macam sayur ulam segala bagai dengan daun kadok nya. heh tak berminat tak berminat. kot la kek coklat ke ye dakk.



ha lebih kurang macam ni la bekas yang cikgu bawak tu. tapi opkoss la yang ni saya google sahaje, impossible nak usung kamera 24 jam dalam kawasan sekolah. heh banyaknye hijauu. tapi ada jugak la yang berminat. tetiba aje si Nuraini ni tanya cikgu tu menatang apa. 

"ni nama dia Miangkam. kamu nak rasa ka?"

miang what? aku memang slow sikit. tapi belum sempat kami bagi jawapan cikgu dengan ekspress rakyatnya dah capai satu daun kadok tu dan dilipat gulung pastu ditambah tambah lagi dengan segala nyok goreng, halia, bawang merah, udang kering, limau nipis dengan kulit kulit sekali dan entah apa lagi la lepas tu.  oh part last sekali paling tak tahan, "kamu tahan pedas tak?" ye saya angguk. haa lebih kurang macam ni la rupanya lepas disumbat segala-gala bahan tadi.



"haa nah sapa nak rasa?"

eh cikgu buat untuk aku ka? wow. memang cikgu tanya sapa nak, tapi tangan tu dah sua bagi kat saya derr. 

"cubalah makan, rugi tak rasa"

ye ke rugi ni? tapi satu bilik guru dah tengok saya. almaklumlah semua orang duduk dan kami tiga orang aja yang berdiri pun. ok cuba try test laa dulu. bila lagi nak merasa menda baru ye dakk. elok aje menda ni masuk dalam mulut, serius mata semua orang nak tunggu reaksi aku taw. Heh, makin kunyah makin rasa macam macam ni. arrgghhhhhhhh aku tak suka haliaaaaaaaaaa!!

"ha amacam, sedap tak?"

serius satu bilik guru tunggu jawapan. classmate saya ada lima orang kat situ *tiba-tiba aje kan tadi tadak pom. tumpang gelak aje kan korangggggg. hanya mampu thumbs up. Hohoo. mata berair. menahan pedas. Eleh konon tahan pedas kan. 


ok la, pengalaman pertama. orang Jitra saja, tapi tak penah makan lagi menatang ni. Terima kasih cikgu.



Kalau SUKa boleh LIKE :)
Bukan karya seni.

34 comments:

kura said...

hakhak.. nk diluah balik nnt apa pula kan cikgu kata. telan jela ye! hahah...

er. tak pernah jumpa inikan mkn benda ni. peliks dah 20tahun hidup tp tak tahu heheh

fathiahRAIHANA said...

@kura heh saja pun. dah la ada halia tu -.-

oh makna nya bukan aku sorang aje la pelik tak penah mkn kan ? hahaha

Firdaus =) said...

kolokium tu ape awk ? hahaha

Miangkam ?? eee.. makanan org kedah ker ?
da mcm sireh sy tgk. huhu

fathiahRAIHANA said...

@Firdaus =)
kolokium tu hal budak2 tgktn6 . hee

makanan siam. tu la. ada yg ckp pakai sireh lg sedap . wallahualam.

aiman fanboy k-pop said...

kalo aiman makan,konpem daa termuntah hijau..haahaa..^^

kiwi said...

pernah rse ni..tp tu mknn kat thailand..hihi..ayh yg buat blik ^^..
x reti sgt nk mkn

Terbang Bersamaku said...

sy tak pernah makan lagi..dan nie baru 1st time tau ada makanan nie..huhu..

Leen Fadzleen a.k.a Cinta Lea Ixora said...

owh blo adik akak da tuka itam yer.. ana makan ape tu? mcm ala2 sireh je? :P

kura said...

haha. ye. aku pun tak pernah jumpa ler benda ni! heheh

Shukri Mohd Ali said...

telan jangan tak telan. heheheh. kesian my sis ni...tak pasal-pasal jadi bahan gelak kawan-kawan. hehehe.

fathiahRAIHANA said...

@aiman fanboy k-popehh blum cuba blum taww aimann hehehe

fathiahRAIHANA said...

@kiwi huuu ni pun kategori xreti jugak akak -.-

aiman fanboy k-pop said...

oohhh...ya tak ya jugak...huuhuu...

fathiahRAIHANA said...

@Terbang Bersamakucerr cari leh try gak kot pas ni , hehe

fathiahRAIHANA said...

@Leen Fadzleen a.k.a Cinta Lea Ixora ye akak, bru aje tukar jd hitam :) biasa la, mcm la xphm kan .. hehe. pasnih leh la try ngn sireh plak . err, kalo lalu -.-

fathiahRAIHANA said...

@Shukri Mohd Ali hik3 . takpe la kdg2 .. lgpun mmg menda tak penah try kan hehe

MIDA MIDOT said...

macam sedap jee.? heheh .
okay sirih tak sedap =="

sugar2 kapas strawberry said...

kat kelantan byk bnda ni..hehe

Amoi MiyaSya said...

tak pernah dengar pun nama makanan ni. heheh . kalau bg akk , akak tak nak :P

Umie Artoqiemie said...

baru 1st time dengar la dik natang tu.. tapi bunyi macam sodap.. :D

belog|amiyo said...

aku komen. maka aku comel?
tataw nk komen apa dengan miangkam ni. haha

fathiahRAIHANA said...

@belog|amiyohak3 baeknyee taktau nak komen ape pom masih drop komen ye mekasihhhh ye bro hehehe

Kuronofu91 said...

macam ada ulat jer dlm miangkam tu?? hahahaha

Cik Jannah said...

macam tok saya makan sirih ja. hehe. sedap?

zOeY zAu YaH said...

penah tgk tp x tau lak nama dia miangkam hehe..

Izzah Haneefa said...

no komen. tpi selera ttp ada. haha.

meaw said...

ingat sireh,hahahaha!

apik pehe said...

hehehe..apik pon tak penah lagi

Edy Fee said...

eh benda pe tu? mcm menarik..ehehe tak penah jumpe lak

teratai said...

x pernah tengok,mula2 ingatkan sireh tp bila baca...baru tahu daun kadok n ++ bahan2nya....patut bterima kasih pd cikgu tu sbb beri pengalaman baru merasanya..he,he..:)

Liza Razak said...

saya x penah makan Miangkam ni.asal Miangkam ni dr mana ye?

nub said...

boleh makan ka ni?

hahah

Muhammad Azli Bin Mohamad said...

sedap ke..mcm plik je,..sy pun x pnah rasa lg mntang tu..huhu

aimie amalina said...

ayooo
apakh ini
miang kam?
makanan siam kah?
kekeke

cm menarik utk dicari =]

 
Copyright © 2011 FathiahRaihanaAlFarasya. All Rights Reserved.