Saturday, March 15, 2014

Ahsanu 'Amala

Setelah sekian lama tenggelam dalam dunia sendiri dan jiwa kosong tidak berisi, maka Khamis lalu saya memutuskan untuk mengikut roommate saya menghadiri satu ceramah di Akademi Pengajian Islam. Mulanya dia hanya bercerita itu ini mengenai program malam itu, but then bila dia mula menyatakan betapa sedihnya rushing untuk mandi, solat Maghrib, bersiap dan mengejar bas, maka saya mula terfikir-- mungkin ini salah satu peluang untuk memanfaatkan kereta Myvi saya di jalan yang benar dan berpahala. 


So I chose to be there, dipayungi sayap-sayap malaikat. Betullah, jiwa saya kosong sebenarnya sejak ke sini. Malam itu saya rasa puas, saya rasa hampir separuh penuh jiwa saya berisi. Ada secebis ketenangan yang dapat saya bawa pulang dan buat saya senyum hingga ke pagi. Tapi sayang, kalau saya tak spread and apply-- hari-hari yang seterusnya mungkin saya berjiwa kosong lagi.


Banyak sebenarnya isi yang boleh dikongsi. Tapi ada satu yang paling menarik perhatian saya dalam banyak-banyak patah kata ustaz malam itu. 
Surah Al-Mulk, ayat 2-- Aiyukum ahsanu amala. Siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya. Ahsanu 'amala. Amal yang baik. 


Ustaz cakap kayu ukur kepada ahsanu 'amala ada dua (berpandukan ulama)--
Satu, amalan-amalan baik seperti yang telah ditunjukkan oleh Rasululah S.A.W. Dalam erti kata lain, amalan-amalan sunnah yang ditinggalkan oleh Rasulullah.
Dua-- amalan-amalan yang paling ikhlas di sisi Allah. Ikhlas, lillahitaala. Contoh paling jelas yang boleh kita nampak; pernah dengar kisah pelacur yang diberi ganjaran syurga kerana beri anjing minum air? Ya, ikhlas itulah.Yang tak boleh diukur dengan mata kasar dan judgement manusia semata.


Kita asyik berlumba-lumba, mengejar pointer terbaik, mengejar gaji terbanyak, mengejar baju tercantik, mengejar rumah terbesar, mengejar kereta termewah--
lalu kita lupa bahawa semua itu akhirnya nanti akan ditinggalkan dan terbiar di dunia ini. Dan kita lupa lagi, berlumba-lumba antara kita mengejar ahsanu 'amala itu lebih penting dari segala harta yang ada di bumi.  Eh saya silap, daripada berlumba-lumba rasanya lebih baik kita tarik tangan keluarga dan sahabat bersama. 


Yeahh tulis memang senang. Cakap memang senang. Nak melaksanakan itu yang betul mencabar. Tambah-tambah buat penulis sendirilah. Sambil menulis sambil makan dalam. Pehhh. Tapi takda salahnya saya share. So that kita boleh apply dan masuk syurga ramai-ramai? Ihiiii.
Kbaiii Assalamualaikum!

Bukan karya seni.

0 comments:

 
Copyright © 2011 FathiahRaihanaAlFarasya. All Rights Reserved.