Tuesday, September 7, 2010

6 benda saya akan rindu bila Ramadhan habis!!


disebabkan saya jarang update dan memang hampir tak sempat nak update, memang terasa masa cepat sangat berlalu . tadi bukak je blog kesayangan nie , tengok kalendar pink kat tepi nie , terkejut la jugak , terlupa , hari ni dah masok 28 Ramadhan . kejap je kan ? kita dah nak raya . hihi . walaupun lepas raya nanti ana akan berdepan dengan banyak lagi paper trial, raya tetap RAYA! =P

rasa macam baru semalam , ye ye tipu lah semalam , tapi rasa macam baru je lagi masuk bulan Ramadhan nie .. kejap aje , kita dah berada dalam 10 malam yg terakhir . sekejap sangat kan ? sekejap sangat , ana nie pon dah nak habis sekolah . Ramadhan kali nie adalah Ramadhan terakhir kitorang kat sini . sedih , sedih sangat atas banyak sebab yang saya rasa ramai orang mybe setuju kalau ade kat tempat saya sekarang . nanti mesti rindu mende2 nie punye!


1. rindu turun sahur kat dewan makan dengan roommates saya =.="

Photobucket

thanks sebab banyak bersabar dalam usaha membangunkan budak yang tidur nyenyak tetiap malam nie . hihi . tahun sebelum2 nie saya tak penah turun sahur taw! tahun nie memang best , tetiap hari turun sahur, tak membazir makanan dewan makan . bagus tak ? heeeeeee :D


2. rindu nak tadarus AlQuran pagi2 buta sambil tengok orang tersengguk-sengguk .



jahat kan ? tapi itulah hakikatnye . lepas solat subuh ade bacaan Yasin then terus start masuk Usrah untuk Tadarus beramai-ramai , tipulah kalau takde yg tersengguk-sengguk kan . tak tidur drpd pukul 5 tadi bangun sahur . frankly speaking , saye pun antara insan yg terlelap jugak =D  tapi tadarus nie memang merapatkan kita kan ? at least takde lah terus je buta tajwid sampai ke tua . 


3. lagi sedih, lepas ni rindu nak dengar Tazkirah Zohor Ramadhan .
lima tahun di sini, dah biasa, dah jadi lumrah, akan ada tazkirah drpd ustaz2 setiap kali sudah solat Zohor . kalau dulu , zaman kanak2 ribena baru jejak sekolah menengah, rasanya time2 tazkirah nie lah nak terlentok lena pon . konon penatlah sehari puasa , plus kena sekolah pulak kan . tapi tahun nie best , saya tak tidur , err terlelap je , tapi jarang la ..hehehee... sebab dah besaq2 nie, rasa rugi pulak kalau buat taktau je dengan benda penting camnie . ya, walaupun tetiap tahun ustaz ulang benda yg sama, masih BEST jugak =)


4.part paling sweet, rindu bukak puasa di Dewan Makan AlBarakah ramai-ramai ^______^
member2 yang dah pindah sekolah laen menyatakan bahawa, diorang sangat rindu suasana berbuka puasa di sini . ya , kami pun dah nak rasa nie weii . tak taw la diorang tu rindu sebab apa, tapi bagi aku takde apa yang boleh menandingi keriuhan 700 orang lebih dalam dewan makan nie . hehehehehe .  makanan , walaupun simple , tapi sedap . kenyang . okey lah tu . budak2 kat Gaza tu takde mende pun nak makan kan ? so , bersyukur =)


5. best , rindu nak tarawih di sini .
memang best, cuma tahun nie tak macam tahun yang lepas2. dulu, form1,form2 and form4 akan solat tarawih sampai habis 23 rakaat. form3 n form5 pulak akan stop pada rakaat ke8 dan solat witir then terus ke prep . logic la kan . tapi tahun nie semua orang buat 11rakaat je . dah! nanti tahun depan dah tak rasa semua ni! imam pun dah bukan suara2 yang familiar, orang kat sebelah ni yg nak main aci lawan sengih je kalau dah penat pun bukanlah muka2 yg ku rasakan familiar lagi.ngaa....  please , tanak habis tahun nie ..


6.  paling sedih, no more majlis khatam Quran dengan ustaz Ishak lepas nie :'(
mengada-ngada habis kan ? =.="  tapi biaq laa.. takde manusia lain yg boleh menggantikan ustaz Ishak! muktamad! hahahaa! habes obses la nie ? tak, bukan obses overboard. tapi , ustaz Ishak sorang je la yang selama nie ajar kelas Kemahiran Quran pun . ustaz punye taranum, pergghh!! memang best! =)  dan setiap tahun , bila tiba je hari terakhir sebelum cuti raya , mesti ada majlis khatam Quran . macam nie .


ustaz Ishak , yg di tengah tu . habis saja giliran semua students nie , dari surah Ad-Dhuha sampai ke surah An-Nasr, maka ustaz pun akan baca membaca doa khatam Quran dengan penuh penghayatan . best . syahdu  . kalau boleh paham semua doa tu mesti lagi best ..


kesimpulannya ....
pusing pi pusing mai,  kot mana pun, kena terima kenyataan bahawa, this is the last one. tahun depan takde dah can nak duduk makan dalam dewan makan AlBarakah nie, solat tarawih dan dengar tazkirah dalam surau Al-Falah nie. memang la selama duduk sini pun mulut asyik ucap "eii tak suka nya!!","nak balek!!","tak best aaa peraturan cmnie!" .. tapi , tu lah manusia , selagi tak hilang, kita tak rasa benda tu berharga . being here is too colourful ....

CANDY KINDA Pictures, Images and Photos



p/s: budak nie dah makin busy . doakan saya tabah yaa . things are getting harder :'(
and , Selamat Hari Raya =)
( takot tak sempat update nanti,hehehehe )


Bukan karya seni.

13 comments:

Ckin Kembaq said...

kak ckin rindu suasana kat Smkant..huhu
bila kat sana,keinginan nak beribadah tu makin kuat...

nath said...

wahh. seronok nya. :) selamat hari ghaye.

fathiahRAIHANA said...

Ckin Kembaq;
kami bakal rasa jgk kak Ckin,
dan yes , being herre mmg rasa nk buat baek memanjang :)

nath;
yes, seronok kt sini . hihi . tp dah xrsa lepas ni .

iqbalsyarie said...

Bagus la kalau ada rasa yang ramadhan ni penting.Sesetengah org tak rasa apa-apa bila ramadhan nak berlalu,hepi lagi ada la..

Saya sudah menamatkan persekolahan dan ia sesuatu yg sukar utk kita melepaskan sahabat yg 5 tahun bersama-sama pergi...tapi insyaAllah semua akan okey.Enjiy ur every minutes ok~

Syida Shukor said...

rindu nak tadarus AlQuran pagi2 buta sambil tengok orang tersengguk-sengguk .


heheh amboi ana , tadarus ke tengok org ni hehe

btw selamat hari ray . minta maaf kalau ada salah silap akk dengan ana . and goodluck untuk your becoming spm (:

fathiahRAIHANA said...

iqbalsyarie ,
dah lima tahun kt sini , macam2 bnda bljar iqbal . tipu lah kalau lgsung tak trkesan , ya Ramadhan mmg mengajar kita :) lgpun , sedih jgak , sebab lepas klua skolah nt entah jd manusia jenis apa pun xtaw lagi ..

n thanks too , skrg mmg tgah enjoy habis-habisan wlaupun cekang dgn exam ,hahaha ^________^

fathiahRAIHANA said...
This comment has been removed by the author.
fathiahRAIHANA said...

Syida Shukor
hehehehehehe ,
akak , ana pon tsengguk jugak . tp kalau tgok orang laen mst la gelak jgk kan . hehehehe .
thanks . i'll try my best akak !
^__________^

Selamat Hari Raya jugakk.
ana pom mntak ampun nie :)

qyqa berakal said...

plg bes kat asama memg time nak buka pose lah..riuh kemain..mcm lalat tuh..huhuhu..rindu nak dok asama lah pulak..

papepon..

salam aidilfitri n....
selamat trial k...

black_mel said...

nice..kagum dgn awk...tp masa sek jer leh bt sume2 benda tu..bila dah masuk uni..atas diri sendiri jer..

hamzah ian said...

dah nak raya eyh.. sob2..

EpoL ღMadd said...

Biasalah tu,
berganjak ke fasa hidup yang seterusnya. :)

fathiahRAIHANA said...

qyqa berakal,
heheheh besh kan bukak puasa kt asrama ?
thanks . selamat hari raya jugak Qyqa :)


black_mel,
yeap , itu yg merisaukan .. hope klua skola nt im still a good girl . haha .


hamzah ian,
ala rya pom kne happy meyh ^_____^

 
Copyright © 2011 FathiahRaihanaAlFarasya. All Rights Reserved.