Saturday, March 5, 2011

Scoliosis bukan benda simple .

Assalamualaikum :)

tadi petang kan , adik saya call mama dari asrama .. cakap nak balik .. dia sakit belakang , tak selesa maybe .. dia pun macam saya .. ada masalah yang sama =) tapi maybe tulang dia ada chance untuk jadi lebih teruk sebab dia masih dalam proses membesar . Scoliosis patient memang kena banyak sabar , sebab orang lain nampak kitorang sehat walafiat seadanya . 


kesian la pulak kat budak sorang nieh . dia tu dah la blurr je . baru form 1 .. harap-harap boleh la jaga diri baik-baik . tak buas buas keluaq pagar asrama tengah malam . ngee . dia perempuan , imposible dia buat macam tu melainkan ada hormon pelik dalam badan dia .


OK! jadi malam nie , kita ada kelas medic ya . muehehehehehe . tetiba ja teringin nak search kat Google .. pasal scoliosis . again . errr . actually, nie memang hobi .. suka nak baca kisah hidup orang yang geng dengan kita =) at least saya tak merungut sangat sebab saya tau , ada yg lebih teruk drpd saya .. bukan semua orang tanggung derita yg sama .. 





Scoliosis nie, senang cakap tulang belakang kita tak macam biasa , tapi macam huruf S atau pun C . ok kalau macam Z tu err macam melampau la jugak kan . malas nak explain sebenaqnya . hehe . pi la tanya pakcik Google kalau nak tau dengan lebih lanjut :P


maybe di Malaysia tak ramai lagi yang sedar tentang scoliosis nie .. kita tak amek berat sangat pun amenda la scoliosis niehh .. dan ada jugak dokter-dokter yang tak caring langsung dengan keadaan patient sedangkan dalam hati nieh Allah je la yang tau ..


orang biasa duduk lama-lama pun tak selesa kan ? apatah lagi bila tulang kita tak betul dan ganggu tulang-tulang lain .. ada patient yg kena buat operation sebab tulang yg benkok tu ganggu sistem jantung . ada jugak tulang yg bengkok ganggu paru-paru dan menyebabkan patient susah nak bernafas .. tapi orang tak kisah pun .. sebab luarannya , patient nie nampak sehat kot . bukan pucat nak mati pun ..


tapi di tempat lain benda nie macam famous gila je . err . dasyat jugak tengok budak-budak nie cerita pasal their life . dan memang sangat bersyukur , mine is better than them .. tak boleh bayang macamana kalau memang lagi teruk drpd sekarang .. kesian tengok gambaq depa lepas operation ..tapi harap2 lepas tu dah makin baik la :)



tengok . siap ada banner untuk support Scoliosis Awareness lagi . 


saya masuk dewan jawab SPM pom orang gelak sebab usung bantal . dah benda perlu wehhh . kalau tadak bantal tu tak sampai minggu kedua SPM pun aku tak larat dahh kot . tapi bertuahnya saya , ada kawan-kawan yg understanding betul . terima kasih semua orang , untuk bantuan dan support yg tak pernah berbelah bagi selama nie =) yg berbelah bagi dan ragu pun aku halalkan lah .. hehehe ..


jadi , kepada mak ayah di luar sana .. kalau lah anak-anak anda cakap sakit-sakit belakang sakit-sakit pinggang tu jangan laa anggap menda tu main-main .. pi la cek dulu nahh .. menda serius macam nie kalau tak cegah dari awal boleh jadi menda dasyat =) 


dan kepada sesiapa saja yang rasa-rasa anda salah seorang drpd scoliosis patient nie , jangan la malu-malu nak jumpak dokter .. kita tak pelik . Allah uji , maknanya ujian nie kita bole hadapi =) just jangan biar melarat .. diri sendiri kena jaga jugak =)


korang boleh usha sini , blog kakak nie bagus . sangat memberi semangat kepada manusia-manusia yang down dan dah give up maybe .. klik gambar di bawah untuk ke blog beliau :)





"Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar..
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.." =)



things happen for a reason =)



p/s : thanks to kak Adibah Wahab .. sentiasa memahami dan memberi semangat =) hope we both will survive till the end :)



Kalau SUKa boleh LIKE :)
Bukan karya seni.

17 comments:

Ryo said...

hai doktor ! (^_^)/ .. cmna adek ? blk rmh x ?

fathiahRAIHANA said...
This comment has been removed by the author.
~AmyLiana8886~ said...

bila kuo result spm dik? xsabar ni..hihihi

fathiahRAIHANA said...

@Ryo

ahahaha . tetiba jadi dokter nieh bangga gak ahh ^^ dia tak balik pom .. myb bole thn lg kot :) hrp2 dia ok ..

qyqa said...

btol..
yg pasti semua yg terjadi msti ada hikmah..
(^_^)

fathiahRAIHANA said...

@~AmyLiana8886~

hehe . sbaq kak . lambat lagi . ngee

fathiahRAIHANA said...

@qyqa
yeao . insyaAllah :)

Hanis Azla said...

akak mmg tak pernah dgr pasal penyakit ni.. Thanks yer berkongsi di sini.. at least klu lain kali ada simpton2 mcm tu bolehlah pergi check doktor.. Take care yer.. Salam kenal juga..

fathiahRAIHANA said...

@Hanis Azla

meamng tak rmai taw sgt psal nie akk :) slm pekenalan ^^

zaty luvlianncezzz said...

penyakit ape tue..takowt..uhhhh~

alexa yussida said...

owh...xpe2,Allah uji sbb Allah syg n sbb Dia tahu awak kuat:) tc ye dik:) ade patients akak kecik2 lagi ade scoliosis..tp dorg sgt aktif macam kanak2 lain..mmg betol ckp awk,ssh nak bezakan melainkan bila cek betol2

fathiahRAIHANA said...

@zaty luvlianncezzz

bila tgok org lg truk pom takot jugak Y__Y kesiann ..

fathiahRAIHANA said...

@alexa yussida

smntra tak rasa lg bole la aktif mcm biasa .. nt da start merasa skit tu , dduk je la tpi longkang tgok org main Y__________Y btw, thanks ya kak ^^

+akufobia+ said...

nak sakit gak.

Shukri Mohd Ali said...

ya, things happen for a reason ;)

nollyfyenee said...

saya juga seorg penghidap scoliosis..baru je tahu..memang kecewa..tapi malu untuk bgtau tntang pnyakit ni kat orang..free singgah at http://secantiknurani92.blogspot.com/

yana said...

kite pon ade scoliosis, jom join geng scoliosis kat fb :) https://www.facebook.com/groups/234696546546198/

 
Copyright © 2011 FathiahRaihanaAlFarasya. All Rights Reserved.