Tuesday, March 13, 2012

Abah.


Assalamualaikum! ;D 
Warghhhh lamanya tak menulissss di sini! Lamanya tak menyinggahkan diri ke blog awak awak semua ni, heeee. Okay overdose kan aku, padahal baru dua minggu --" Biasalah, macam ni lah budak sekolah, hapdet blog secara bermusim, hee. Actually saya baru habis exam, sebab tu sakan menyepi last week sampai ke hari ni. 

Okay cerita exam tak boleh lah story lagi, sebab keputusan keseluruhan tak keluaq lagi pun, hehe. Tunggu lepas cuti sekolah lah kot baru nak tahu apa jadi. tapi Alhamdulillah, walaupun busy dengan macam macam benda sampai tak menang hidung nak bernafas, Allah masih mudahkan urusan saya menjawab exam dan MUET paper lain lain tu hari sabtu lepas :>



Hmm baru baru ni saya tertengok sesuatu. Sesuatu yang sangat meruntun jiwa ;(  Taktaulah kalau awak dah tengok video ni, tapi saya baru aje tengok, heeeee. Kalau belum tengok lagi mai la kite tengok sama-sama ;D





Sedih T^T
Hairan dengan orang yang boleh abaikan parents macam ni ;(  Hairan dengan orang yang boleh tinggalkan bapak depa tepi jalan. Hairan dengan orang yang tinggalkan mak sorang-sorang dekat tempat pelik pelik. Tak rasa apa-apa ke? :'(


Saya paling tak suka cerita Twilight sebab si Bella tu suka buat taktau dengan ayah dia. Semua benda pun nak secretkan daripada ayah dia. Ayah dia tanya apa pun takmau jawab -,-" Hahaa terbawak-bawak pulak sampai ke sini. Tapi betul pun. Lagi satu cerita Karate Kid tuu. Si Dre tu tak kesah langsung pasal mak dia. Biar mak dia cakap sorang-sorang. Serius aku herann ni -,-"


Apa salahnya kita sayang parents kita macamana depa sayang kita dulu. Bukan berdosa pun. Bagi kasih sayang dekat orang yang tak dibolehkan tu seronok aje eh, tapi bila nak curah habis-habisan pada mak ayah segan segan pulakk. tampar mau? Kejam tauu manusia spesis ni. Grrrr.

Sedarkah kita, satu hari nanti kita sendiri pun akan ada anak, dan anak kita pun akan membesar sebesar-besar alam macam saiz kita sekarang ni. Dan tiba saat itu nanti, kita nak eh anak kita layan kita macam nak tak nak aje? Takmau kan? Jadi kita kenalah jaga parents kita baik baik. Sedar diri tu, tanpa dua orang ni, kita bukan sesiapa pun hari ni :'(





Gaya macam nak mintak izin pergi kawen saja kan? Hewhew :3 Tadak pasai derr. Kadang-kadang rasa macam mama dengan abah masih anggap saya macam budak-budak, heee.  Walaupun kita ni dah besar panjang, ayah-ayah kita masih anggap kita ni macam anak kecik dia dulu dulu kan :') terutamanya perempuanlah. Lelaki tu saya tautau lah cemana, dah saya pun tak ada siblings lelaki, heee.


Ini abah saya. Tu dalam tangan tu sepupu saya, Sebelah abah tu adik saya. Atas kepala abah tu topi cik adik ni, abah pinjam, Hewhew :3 Susah tau dak nak dapat gambar abah yang elok. Sebab abah suka buat mukaa , heeee. Ehh yang hujung tu saya lah, hihi. Sama tak muka kami bertiga? ;D


Time ni ada saya aje. Orang lain tak keluar lagi. Suka tengok gambar ni, sampai sekarang. Rasa macam kecik lagi. Rasa macam taknak besar :')


#Saya sayang abah sangat sangat :') Abah kasi kereta sebijik dah. Haruslah sayang kan? Okay kalau tak kasi kereta sebijik pun selama ni memang dah dapat macam-macam :') Terima kasih Allah, untuk abah dan mama yang cool dan understanding camniehhhhh 

#Actually time tengah taip entry ni mama dengan abah keluar, ada hal. Tak sedap hati dari tadi. Hati risau, dupdapdupdap. Nak taip cerita lain, terkeluar cerita lain pulakk, hahaa. Moga mama dan abah tiba di rumah dengan selamat.


Ya Allah, berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas didikan mereka padaku, dan pahala yang besar atas kasih sayang yang mereka curahkan kepadaku. Juga kau peliharalah mereka sebagaimana mereka memeliharaku.



Kalau SUKa boleh LIKE :)
Bukan karya seni.

39 comments:

~AmyLiana86~ said...

tanpa mereka sape la kita kan..hargailah mereka selagi mereka masih ada..uhhu

pink said...

I dah tgk video tu before ni! sedih gilaaaaaaaaaaaa :( terharu pun ada :( sobssss

uwww uwww dpt kete tauuuu ,mai maiii la kl awakkkkk hik hik ;)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

homesick.. rindu semua kat umah :D

Cikgu Ma said...

sangat best kalo usha gambar kecik2 kan.. ^_^

HeNRieTTa JoSe said...

wah...anak manja abah....hew hew hew....

kura said...

<3 bapak sy jugaa lah. heww

aimie amalina said...

we are standing here
becoz of him..
him from the God :)

MiMiEy :) said...

sedih pulak baca entry akk ni.
mimi ni dulu wktu kecik2 rapat sangat dengan ayah mimi. bila ayah mimi blik lmbt mesti nangis gila2. tp sejak dah bsr ni9 mimi tk tau knpa hbungan mimi dgn ayah mimi dah renggang.

:(

cIk JanNah said...

saya pon sayang ayah saya. insyallah selagi mereka hidup selagi kita berkemampuan selagi itulah kita balas jasa mereka.

Gen2Merah said...

ya, sayangi orang tua kita selagi hayat d kandung badan..

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

bella tu anak derhaka kan..huhu

semutsengal said...

biasa, bila dah takda baru menghargai.



um.

chemay said...

1st time tgk video ni dulu.
cheemay nangsi sampai sedu2 tauu.
dah la chemay jarang borak ngan abah.
tapi abah still selalu support chemay.
rinduu and sayang abah sangat,
:(

Mr.Clive said...

terima kasih untuk peringat ni tau...:)
i like...

Ckin Kembaq said...

inshaAllah..what you give, you get back.. ^_^

p/s : tanggungjawab tetap tanggungjawab..smpai mati kena pegang..kan?

fathiahRAIHANA said...

@pink

habeh stpm ai sampai lah sanee bwak awak jenjalan, heeeee ;D

fathiahRAIHANA said...

@chemay
chemay selalu2 kanlah try borak ngn abah :) abah kite pun actually nmpak lg kamcing ngn adik2 sbb yg kakak ni dok asrama lama :')

fathiahRAIHANA said...

@Ckin Kembaq
betui kak ckin. smpai lepas mati pun tgjwab tu akan disoal lg knpa tak tunaikan -,-"

nabilah_2908 said...

akak pernh tgk iklan tu..

mmg menangis sendiri... :)

syng ayah juga..huhuu.....

nazirah said...

syg abah dan mak cci gak .. uwaaa tetibe sedih bile baca entry ni sob sob :'(

CheNamNam said...

owhh hakak tak suker tengok video tuh..sedih gila kot..hakak bacer kisah orang buang makpak pon dah leh nangis niekan plak tgk video..boleh meraung hatey ..ececee..

eh dik awak buat sendiri ker doll tuh ai means gambar kartun tuhh..aper ker panggilnyer..lost memory japp..hermmm chanteklah,kretip sangat..:)

izatty fatihah said...

dah tgk video tu dulu! sedih kan? abah lebih byk bkorban utk ank b'banding ank2 bkorban utk dorg. kebanyakannya, dorg selalu rasa ank pmpuan dorg masih kecil walhal dah besar panjang pun ^^

Leeya Hezlin said...

rindu dekat ayah saya..
huhu..
lama lagi baru dapat jumpa..huhu..

ABU said...

Sebenrnya aku pun terasa amatlh pelik degn orng yg membuang orng tua dia.. Sedih je dengar, tak tahu la apa yg ada dlm kpla hotak diorng..

fany wany said...

tanpa abah siapalah kita :)

alya_sygs said...

rindu parent dekat umah :(..

P/S : xsuka bella sebab muka dia same je sedih,suka,marah..

Fara E's said...

ok serius sedih . tulah manusia zama sekarang . bila ada depan mata , buat derk je

Juliet_iRa~" said...

heee cool la ayah kamu dear..:)

parents mmg camtu..ayah sis pon sm..dia jenis xcaye kat sis kalau nak drive..hee..tp bila dah terpaksa n dia tgk ok br dia lepaskan..kalau x..jgn harap..sgt concern..:)

hargai parents n nt bls jasa ur parents k..

Mimi Suke Cupcakee said...

wahhh .adik ni anak abah nie..akak dah takde abah :(

Cik Jannah said...

tetiba. akak rindukan arwah abah. al-fatihah

gdsbnga said...

suke suke entry niii . ayah kite sangat protective . tapi sangatt baikk . hihi , hana mintak jase baik bagi opinion design tee ni . thanks :) http://gadisbunga93.blogspot.com/2012/03/takan-hilang-melayu-di-dunia.html

♥e'in♥ said...

akak dh tgk video tu.. mmg sedih..

zulhilmi tempoyak said...

ayah... :')

cikwahidaidris said...

rindu kat ayah saya wuwuwu :'(

Princess Nusy said...

so touching.. =)

Rakan Blog said...

N3 yang bermakna..please share dear...


jemputan khas:Para bloggers yg kiut miut semua....apa kata share N3 u olls kat web ni RakanBlog . Meningkatkan trafik dan follower blog u olls.Rangkaian bloggers Malaysia.TERHANGAT DAN SEGAR DARI LADANG...

Zakaria's daughter said...

omeiiii ^____^

♥ p a a n i ♥ said...

saye dh takde abah :'(

RealNS said...

totally suka ayat ni
"Apa salahnya kita sayang parents kita macamana depa sayang kita dulu. Bukan berdosa pun. Bagi kasih sayang dekat orang yang tak dibolehkan tu seronok aje eh, tapi bila nak curah habis-habisan pada mak ayah segan segan pulakk. tampar mau? Kejam tauu manusia spesis ni" hahha . terbaikk la dik . :)

 
Copyright © 2011 FathiahRaihanaAlFarasya. All Rights Reserved.