Sunday, February 26, 2012

Syarat Pakai Tudung ♥


Assalamualaikum! :D 
Saya terjumpa sesuatu. Dan saya rasa sayang kalau tak berkongsi dengan awak semua tauu. Seriously, wajib bagi awak tengok video ni. Terutamanya kakak-kakak dan adik-adik yang disayangi :'>






WEAR IT RIGHT :>


Syarat Pakai Tudung
  • Labuh sampai ke bawah, menutup dada.
  • Tak boleh jarang - Mesti longgar - Menyelindung - Menyelaputi - Menyembunyi apa yang di dalamnya.
  • Kedudukannya betul betul atas dada.
  • Betul betul menutup kawasan dada dan sekitarnya (bawah dada atas pusat)


Dengar tak ustaz pesan apa wahai abang-abang hensem sekalian :D Ustaz cakap pastikan anak-anak atau saudara-saudara perempuan kita pakai macam ni dulu, then baru lepaskan keluar.


Arghhh. Tak mudah kan? Tak mudah nak buang habit yang dok ada selama ni, hee. Susah nak buang jauh-jauh style kita yang sebelum-sebelum ni. Well, saya pun hantu selendang jugak, Hahaa. Cuma tak berminat dengan style kelepet kelepet macam yang ustaz tunjuk dalam video tu laa, hee. Setakat ni memang selesa berpashmina, sebab sangat lebar dan besar dan cukup muat dan selesa yang amat bagi orang saiz gedabak macam saya :3


Tapi masih tak cukup pun penuh empat syarat yang ustaz sebut tu. Cukup syarat asas saja, semata-mata cover dada dan tak jarang. Tutup bahu dan ke bawah sikit tu, dekat sekolah aje laa. Di sekolah selesa bertudung besar sikit, hee mungkin sebab dah biasa. Lagipun baju sekolah putih, serius rasa tak selesa tudung kontot kontot ni.


Tapi bila tanya balik pada diri, sampai bila nak macam ni? ;(
Padahal empat syarat tu bukan susah pun, Wuwuwu :/


Tak lah mudah. Tapi still tak lah susah. Boleh kot cuba pelan pelan, heee :D Moga Allah lembutkan hati kitaa, mudahkan urusan kita, moga kita lagi dekat dengan Dia :>





Ustaz Don, terima kasih untuk teguran ni. Tukang upload video, terima kasih sebab bagi can orang lain dapat ilmu jugakkkk :D May Allah bless 





#Doakan saya boleh cakap dengan berhabuk perghhh perggh punya hari Selasa nanti. MUET, Speaking, Hewhew. Ketaq lutut wehhh :3 Serius tak tipuuuuuuu.

#Walaupun nasyid Jumaat hari tu suara kami bergetar getarr sebab hati dok dupdapdupdap, moga keputusannya taklah teruk sangat. Isnin nanti baru umum pemenang :>


#Weyy koranggggg, sorry sangat ye saya jarang singgah di blog anda sekarang ;( Sangat minta maaf.




Kalau SUKa boleh LIKE :)
Bukan karya seni.

64 comments:

ABU said...

slow slow la, drpd tak pakai lgsung.. lama lama ok gak, pakai cara yg betul ye dak..

wah "I agree with you candidate A!!"..hahahaha slmt ber muet.. ala kacang je tu..

wah retis ni.. bernasyid :P

ABU said...

slow slow la, drpd tak pakai lgsung.. lama lama ok gak, pakai cara yg betul ye dak..

wah "I agree with you candidate A!!"..hahahaha slmt ber muet.. ala kacang je tu..

wah retis ni.. bernasyid :P

FariehanIbrahim [LBC] said...

just a nice video. =)

*kita pom suka dgn ust don! hihi :D

Mishter Izwän said...

elok la tuh tlg ingt2 kan kepada kaum hawa, skrng ni da mcm2 fesyen tudung sehinggakan sbb bertudung tidak menepati syarat

good luck, jgn nk ketaq sngt

Eira Adiera said...

betul2 betul2..sokong 101%

lisa said...

isi ceramah dia bagus sangat, lawak pun lawak :)

eh goodluck utk MUET, show them what you got and make sure all out tau? :)

Cik Tetra said...

love this entry.. "WEAR IT RIGHT"

Insyaallah... :)

syAzAnA said...

semoga Allah mempermudahkan urusan awak! Amin. ;)

syAzAnA said...

semoga Allah mempermudahkan urusan awak! Amin. ;)

merahitujambu said...

nice sharing..=)

Nurulbadiah Lai said...

sama2 kite berubah....
isnyallah..

acheeqa farhana said...

btul tu..tak mudah,tapi taklah juga susah..

apepon, bertudung bukanlah semata-mata untuk berfsyen..tutup aurat tu yang paling penting :)

MiMiEy :) said...

betul tu kak
bukan senang nak ubah cara kita sekarang. tapi nasib lah parents mimi jenis tak suka tgok anaknye pakai tdung pendek2 . so bila pakai tdung pendek mesti kena tegur. alhamdulillah :)

Ckin Kembaq said...

wah..masuk nasyid lagi tu..phewwitt..hehe

Hanim Irsyad said...

insyaAllah. sama-2 la kite berubah kearah kebaekan :)

Miss Konspirasi said...

saya adalah salah seorang yg masih belum mempraktikkn cara pakai tudung yg dikenankan syarak..sampai skunk..jahilnya saya bila bertudung terpengaruh dgn fesyen...ishish

fathiahRAIHANA said...

@acheeqa farhana

betul tu :> niat tu kalau lari, tak dapat apa jugak bila pakai tudung litup pun.

fathiahRAIHANA said...

@Ckin Kembaq
apa ni kak ckin, org baru 2 kali laaaa, haha :D yg ni pun cm desperate sgt aje tadak org dah , hehe.

syakey said...

ada share video ni kt fesbuk!!

like ustaz don. heheh


insyaAllah. sama sama lah kita as pompuan menjaga aurat n pakai pakaian mengikut kod islam. :)

♥ p a a n i ♥ said...

nk tgok vid ni..tp kne buffer dlu lah..tenet slow sgt

~AmyLiana86~ said...

kita kena ubah biar jd lagi baik tuk hari esok...

Zakaria's daughter said...

sy tak sempurna lagi cara pemaiakain tuudng T_________T


-> suke quote di bawah ciptaan senirik tuh. hiks. cute dan sangat b'makna.

-> semoga berhabuk lah spekaing nanti eh eh eh eh :D

Cikgu Ma said...

hmmm...kdg2 terjarang...thanx for sharing dik...ang gud luck for muet...so scary...huhu

gdsbnga said...

pashmina bestt . besaq :) kena pandai cari kain baru tak panas . hihi

ILA HonEyBuNNy said...

muhasabah diri....

cuba perbetulkan apa y kurang dkt diri ini..insyaAllah..

the puffy clouds said...
This comment has been removed by the author.
YOUsoF said...

LIKE this entry!! *angkat ibu jari tangan kanan. ;)



Kekadang kita terlebih utamakan fesyen daripada tututan agama kan.. ;|


Sama² kita saling kongsi nasihat..

gambar tu sangat comel!

YOUsoF said...

*Masa komen ni ditaip kau dah lega lepas speaking MUET tu.. ;)

izatty fatihah said...

sedang berusaha utk mperbaiki diri.. xpyh nk bfesyen sgt pn xpe kot hihi ^^
suka ustaz Don. ceramah die best!

goodluck utk muet ye sis ;)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

lelaki untuk membimbing wanita, dan wanita untuk temani lelaki :D

nice sharing :)

adwafarahin said...

syaratnye mudah tp ssh nk diamalkan..masyaAllah semoga kita berubah ke arah yg lebih baik :)

asfira aminuddin said...

thanks for sharing babe! hehe i akui mmg bukan mudah nak berubah drastik. tapi kena step by step kot. insyaAllah, kita semua bole berubah kepada yg lebih baik. amin :)

nazirah said...

betul tu .. tp ape pun yg pntig niat kan.. sme2 la kte berubah .. insyaallah. psnn tuk diri sndiri gak.. (dlm proses berubah jgk insyaAllah )..

gudluck tu MUET :)

nabilah_2908 said...

perkongsian yg sangat baik... :)

err..terasa gak akak kt sini..huhu..

tp tu la kan..boleh ubah perlahan2... :)

Udinz.com said...

saya sedang cari wanita camni...

Juliet_iRa~" said...

insya-ALLAH...

akan perbaiki dr semasa ke semasa..:)

thanksss..best la ustaz don..

O CIKTEDDY said...

InsyaAllah cik akan usaha utk betol2 tepati syarat u..amin!

fany wany said...

saya cuba.
better late than never aite? :)

zulhilmi tempoyak said...

Ustaz Don ni mmg penceramah jiwa muda. :)

haaa... dgr tu wahai wanita2.. :D

iedchan said...

ske dgr ustat don jgk..bagos kan...mari kite ikut nasihat die..pakai secara betul..:P

Aien Not Alien said...

perkongsian yang baik untuk semuaaaa...


sama la....masih ada kekurangan nak menepatinya...hmmmm

Norlida Ramli said...

dh tgk gak video ni sblm ni..
hurm sbnrnya ida pun nak sgt menepati 4 syarat tu..

tp kita manusia ni..asyik tangguh2 je..
huhu~~

asmira surianie said...

tq sbb share, sy jg skrg ni nk sgt lakukan perubahan ke arah kebaikan, byk silap kita kat dunia ni, takot tak diterima segala amalan

Hans said...

Insyaallah pasti boleh :-)

onie said...

bertudung biar ikhlas jangan kerna fashion atau terpaksa

♥e'in♥ said...

akak ade tengok gak video nie.. :)

alya_sygs said...

nice entry :) ambil ni sbagai peringatan utk diri sendiri... thanks

anamizu kaito said...

suke cara ustaz don punye dakwah.. cool je.. takde rase annoying pon smue idea die..hehe



aah betol2.. byk lg kekurangan pd diri ini..mari same2 kite perbetolkan mane yang perlu kan :)






luv,
cik ana

Juliet_iRa~" said...

hye dear!

mcm mn exam muet?ok x?

msti blh kan..heee

RealNS said...

hehe . boleh je kalau guna selendang berstyle asal cukup syarat. akk pun tak sempurna . masa sekolah tu mmg selesa tudung labuh bulat tu . tapi bila dah abes skolah , terbang jauh tudung labuhnya :D

Cik Jannah said...

adik. maaf lambat yer. sangat bz. tak sempat jenguk sini. heee.

erk, ustaz don. ustaz kolej akak. ustaz ni mmg best. suka kan tg penerangan dia tuh?

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

Goodluck for your MUET! and insyallah sama2 kita berhijrah ke arah kebaikan. tonton video berguna tak rugi...

semutsengal said...

"pakai tudung tu tak wajib, tutup aurat tu wajib."


Err.

Zaza Fakharuldin said...

insyaallah, senang je nak jaga aurat ni. betul kan niat ye kawan2 !

Mr.Clive said...

setail video yg dikongsi...hmmm...nice nice

alya_sygs said...

nice sharing :)

smoga muet dpt yg terbaik :)

syahirooAhmad said...

nak berfesyen tudung tak salah, selagi tidak melanggar syarat2 diatas.. kan. :)

Iznie said...

sangat bermanfaat...semoga dlm rahmat dan hidayah Allah slalu ya ukht... :)

Cik Aien said...

Insyaallah.. Moga suatu hari nnti, kita cukup syarat 4 diaats dalam menutup aurat.. Sekarang bertudung, tutup dada dan tak jarang.. Tp yang lain2, masih lagi tk penuhi :(

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Fathiah - Thanks atas perkongsian... ;)...

aimie amalina said...

^_______^

haaaiipp!

Maya Mahbubah said...

InsyAllah...Cermah Ustaz Don sgt mnyentuh kalbuku...Hehe... :-)

Anonymous said...

Assalamualaikum awak...erm, boleh x saya nk pinjam kate2 awak yang 'jika wanita cantik yang dicari, ia bukan saya' sebab ayat nie sgt bermakna,dan penuh tersirat.. terima kasih ye awak, saya harap awak balas:)

fathiahRAIHANA said...

@Anonymous

Waalaikummussalam anon :)
boleh aje. sebarkan. pahala bersama in sha Allah hihi

 
Copyright © 2011 FathiahRaihanaAlFarasya. All Rights Reserved.