Sunday, February 5, 2012

Mencintai Dia, Rasulullah SAW.

Awak, awak tahu, dari dulu lagi kita berkongsi cinta orang yang sama. Dari kecik lagi kita dah diajar untuk mencintai dia. Kita diajar tentang sejarah hidupnya. Kita diajar tentang pengorbanannya. Kita belajar menjadi santun dan berhati lembut seperti dia. Kita belajar mencintai mati lebih daripada mencintai hidup.


Awak tahu, tanpa dia kita tak mungkin dapat contact Kekasih yang utama itu. Dia membawa risalah AlQuran, surat cinta Allah itu kepada kita. Dia jugaklah yang mengajar kita menunaikan solat, penghubung utama kita dengan Tuhan. Mana mungkin kita mencintai orang lain selain dari dia :')





Awak tahu, kita dalam golongan yang sangat bertuah. Bertuah kerana memiliki cinta yang tulus dari dia, walaupun tidak pernah bertemu mata. Kasihnya sampai ke syurga. Dia asyik memikirkan kita walaupun pada saat-saat terakhir hidupnya.


Pada suatu hari , ketika duduk bersama para sahabat, tiba-tiba Rasullullah s.a.w berkata sambil memegang janggutnya, “Alangkah rindunya aku mahu berjumpa dengan saudara-saudaraku.”

Para sahabat bertanya, “Bukankah kami ini saudara-saudaramu ya Rasullullah?

“Kalian sahabat-sahabatku dan aku mencintai kalian. Tetapi aku merinduikan saudara-saudaraku.”

“Siapa mereka ya Rasullullah?”

Air mata Rasullullah menitis membasahi janggutnya dan baginda berkata, “ Saudara-saudaraku adalah orang-orang yang tidak hidup sezaman denganku, mereka tidak pernah berjumpa denganku, tapi mereka mencintaiku, membenarkan kata-kataku dan beriman kepadaku. Aku rindu kepada mereka, aku mencintai mereka.”

Para sahabat menundukkan wajahnya lalu ikut menangis.


Awak, awak rasa kita layak ke nak dapat syafaat dia di akhirat nanti, kalau di dunia ni kita sangat jauh dari sunnah nya? :'(


Jangan sekadar ucap I Love For a Thousand Years, tapi kita tak buat sikit pun something yang menunjukkan cinta kita pada dia.


Moga hari-hari kita yang akan datang, kita berusaha sebaik mungkin, mengenali Rasulullah SAW, dan berusaha mengamalkan sunnah baginda :) Kalau cinta Allah itu matlamat, maka cinta Rasulullah itu adalah jalannya. Wallahualam.


صَـلَّى اللهُ عَـلَى مُحَمَّد صَـلَّى اللهُ عَـلَيْهِ وَسَـلَّم. ~ اللهم صلى على محمد



Kalau SUKa boleh LIKE :)
Bukan karya seni.

43 comments:

eva said...

sedih bila bc part dimana rasulullah menerangkan siapa saudara2 yg dimaksudkan beliau iaitu kta.. :'(

very nice entry!. suka!
salam maulidur rasul ;)

kim heeruul said...

salam maulidur rasul.. =)

annisa' said...

kalau dulu , memang pandang sebelah mata je . HAHA . naif diri ini . Artis2 hafal pulak nama bagai , Rasulullah yang berjuang menaikkan syiar Islam pun endah tak endah . jahil . huhu . :(
Allahumma solli ala muhammad wa'ala alihi wasohbihi wasalim . subhanallah , indah bait2 kata ni . Allah janjikan 10 selawat dengan sekali selwat dari kita hambaNya . sayang Allah kat kita kan . subhanallah .
semoga diri kita sentiasa thabat dijalanNya , sentiasa kuat , dan berjaya meniti titian siratul mustaqim . ameen . :)
salam maulidur rasul ana .

with love , shaz :)

sea_lavender said...

ayuh berselawat kepada baginda..moga kte teruskan tingktkan amalan dgn sunnah baginda agr mendapat syafaat drpd baginda d akhirat kelak.. Insya-Allah..

laskar pelangi said...

Salam Maulidur Rasul :)

budak penjara said...

perbanyakkan selawat.. sollu alannabi

syahirooAhmad said...

Terima kasih.. entri ni menyedarkan kita semua.. InsyaAllah, lakukan yang terbaik.. :)

Salam Maulidur Rasul :)

Shukri Mohd Ali said...

sollu :)

anamizu kaito said...

subhanallah... sayunya baca :(



slm maulidur rasul :)






luv,
cik ana

Isma Haneefa said...

hidupkan sunnah yg paling asas dahulu sebelum bergerak ke peirngkat2 yg lebih tinggi...
insya-ALLAH, ALLAH akan mengira itu smua sbagai usaha kita cintakan Rasulullah SAW.
*SElAMAT BERAMAL^^

Leeya Hezlin said...

semoga kita semua mendapat syafaat dari nabi Muhammad s.a.w..
insyaALLAH..

salam maulidur rasul ana.. :)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

salam maulidul rasul :)

farah hanim said...

Salam Maulidur Rasul :)
semoga kita sentiasa mengingati kekasih allah nie dalam diri kita

Juliet_iRa~" said...

salam maulidur rasul dear..:)

akk pon dah lama xdtg..sibuk sikit..heee

hee..ptt pon..akk igt xda..kehkeh..;p

xpe2..kita setllekan keja kita then ms blh bw kan...:D

Ckin Kembaq said...

insyaAllah..banyak sunnah yang bleh kita amalkan naa.. ^_^

acheeqa farhana said...

tersntuh sgt bila baca entry ni..

salam maulidur rasul yaa :)

~AmyLiana86~ said...

terharu..moga kita sentiasa ingat pada Rasul kita...

Mr.Clive said...

terima kasih untuk perkongsian ini. :)
banyak yg sy pelajari.


anyway, adakah saya juga comel sbb mengkomen?hehe

YOUsoF said...

Salam MaulidurRasul.. Sama² kita perbanyakkan selawat ke atas Baginda sekeluarga.. ;)


"Kalau cinta Allah itu matlamat, maka cinta Rasulullah itu adalah jalannya." LIKE!

Terbang Bersamaku said...

salam maulidur Rasul..
semoga kita semua mendapat syafaat Baginda nnati..
perbanyyakan selawat dan amalkan segala sunnah Baginda...

nur farahin binti sulaiman said...

info yg baik dik.. n salam maulidur rasul..maap ye akak lmbt plak..=)


p/s~ btw, thank dik.. akak biasa2 je.. cuma akak mmg suka dgn lensa..>_< x kisah la cntik ke huduh.. tp tetap excited.. hehehe

♥ p a a n i ♥ said...

:')

salam maulidur rasul.

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

salam maulidul rasul :')

fany wany said...

I miss u Nabi Muhammad :(

aLyA_syGS said...

salam maulidur rasul...

:'(

semutsengal said...

Err,


kadang kita ucap dimulut tapi tak trun ke hati =)

HaDi said...

Salam...

Artikel yg sungguh menyentuh...
Cinta Rasul kpd saudara2nya yg belum ada...Cinta yg sungguh sejati!

misskonspirasi said...

salam satu blogger, salam maulud nabi biar dah terlepas.. salam kenal dari sayaa.. banyaknya salam haih..

♥e'in♥ said...

salam maulidur rasul dik.. :)

Amoi MiyaSya said...

salam maulidur rasul :) semoga , kita sentiasa mengingati Rasulullah dan mendapat syafaat nye :)

Juliet_iRa~" said...

:)..

artis tu jue n hanie la kan?heee

akk pon sbb diorang invite..kalau x, xg jugak..ngeeee

HeNRieTTa JoSe said...

Salam Maulidur Rasul

Adylia Qarissa said...

salam maulidulrasul sis ;p

Princess Nusy said...

Salam Maulidur rasul..nice sharing..sgt2 touching..=)

teha said...

sy nk due2.. cinta Allah n cinta Nabi Muhammad :)

nub said...

=)

semoga kita kita nanti ditawarkan syafaat oleh Rasulullah =)

LAici KAng Ais said...

sayu hati ni pas baca entry awk ni. tq awk. like 1000x :)

salam maulidur rasul. marilah kita berselawat keatas junjungan baginda nabi muhammad S.A.W semoga kita mendapat syafaat darinya di jannah

O CIKTEDDY said...

ku panjatkan syukur pdmu ya Allah swt kerna mngutuskan rahmat trbesr kpd kami,Muhammad saw ...

anamizu kaito said...

salam singgah dari cik ana.. bile nak update nih?? hehe





*jemput ke blog cik ana..ade smbungan kisah cinta zaim & anis..hehe





luv,
cik ana

bighagenjo said...

like sangat!!!..

nice entry..
terasa diri di cintai pulak,, huhu..

bighagenjo said...

like sangat!!!..

nice entry..
terasa diri di cintai pulak,, huhu..

ILA HonEyBuNNy said...

syahdu baca entry neh...

sejook hati..;)

Maya Mahbubah said...

Touching ble bca ksah ni... :'(

 
Copyright © 2011 FathiahRaihanaAlFarasya. All Rights Reserved.