Monday, January 17, 2011

Jom baca Al-Mathurat! =)

Assalamualaikum =)
hari nie kan , saya nak share sesuatu dengan korangggggg ~  


sebelum tu , saya tertarik dengan kata-kata seorang kenalan yg baru mula bertudung, dia kata, buat masa nie dia nak belajar betulkan apa yg salah dalam solat sebab setakat tu je laa yg dia mampu buat pun sekarang ..takpa , pelan-pelan kita try ye =) Hlovate kata , change for good ain't a crime .. there's always a room for improvement .. ya . selagi masih bernafas , kita masih boleh berubah dan buat kebaikan =)  


okeyhhhh . meh kita tengok apaa yg saya nak share dengan korang cepatt!


`

cantik takkk? ya . memang cantik cover dia .. dan isi kandungan dalam pun cantik jugakk :) 
Dan sebutlah akan Tuhanmu dalam hatimu, dengan merendah diri serta dengan perasaan takut dan dengan tidak pula menyaringkan suara, pada waktu pagi dan petang. dan janganlah engkau tergolong daripada orang yang lalai- Surah al-A'raf 7:205


dulu, sebelum masuk sekolah menengah, ana tak tau pun Al-Mathurat nie apa .. tapi memang satu kewajipan di sekolah baca Al-Mathurat ni tektiap kali habis solat Asar.. kakak-kakak senior time tu pun tegas gilaaa , tekan kan suruh hafal Al-Mathurat nie .. mula-mula cam takut gak rr dgn kakak-kakak, so baca lahh dan hapaii laa.. tapi lama-lama timbul la rasa ikhlas tu ...HEHEHE..


Alhamdulillah, bersyukur sangat diberi peluang mengenali dan terus mengamalkan al-Mathurat.. yelah, kita nie manusia sentiasa buat silap .. pahala kita pun tak la banyak sangat .. jadi apa salahnya kalau kita buat amalan-amalan yg simple tapi menguntungkan macam nie .. ceeewahhh .. bunyi macam meniaga la pulak kan .. tapi betul laahhh ^____^


mehh sini kita usha ramai-ramai ... kebaikan Al-Mathurat nie dalam life kita :) nie antara kelebihan yg ada .. tapi banyak lagi sebenaqnya ..

  • insyaAllah, terpelihara drpd gangguan syaitan dari pagi hingga ke petang dan dari petang hingga ke pagi yg berikutnya ..
  • terpelihara daripada bahaya dan perkara2 yg tak diingini 
  • membina kekuatan dalaman dan semangat yg tinggi dalam melakukan setiap perkara ..


semua kelebihan nie , buat saya fikir, ruginya kalau tertinggal .. HEHEE . tapi tinggal jugak rr kadang-kadang.. NAFSU kan dasyattt!! banyak je godaan suruh buat mende lain duluuuu .. tambah-tambah dah start keje sekarang .. fenattttt habes ah konon .. lepas solat subuh konon2 nak baca , tapi tumbang gak rr .. sedar-sedar je dahhh cerahh .. cam apa lagi ... hohOoo .. so anda jangan contohi saye okeyyhhh!


jomlah kita sama-sama serikan pagi dan petang kita dengan bacaan Al-Mathuratt! ^______^  

moga hati kita sentiasa berada dalam keadaan tenang dan ingat Allah =)






Kalau SUKa boleh LIKE :)
Bukan karya seni.

17 comments:

khairun nisaa' said...

nice entry . xpa insyaallah kita mula pelan2 daripada xdak inisiatif xmaw mula truih . i like d hlovate part . hehe ~

farah said...

thanks ye dik share neyh...

fathiahRAIHANA said...

@khairun nisaa'

betui tu nisaa' :)
HEHE . i love that tooooooo ~

fathiahRAIHANA said...

@farah

sama2 :)
sharing is caring !

Mimi Radzuan said...

huhu..bgus ni galakkan kawan2 kita mmbcanye.. :)
smoge Allah melipatkagandakan pahala :)

black_mel said...

dulu masa sek asrama mmg digalakkan baca surah tu..tp sbb dah lama tggl sekolah dah lupa..nice for sharing..

nazrul ashraff said...

huk huk huk..awal2 form 4 dlu ad bce..then stop..skang buku tu nta k mna x tw..

hlovate pn msuk skali ea?? haha

Cinta Lea Ixora said...

sesuatu yg baik utk dikongsi.. insyaAllah akak pon dalam proses nak betulkan diri yg rsnye xbrape nk betul nie.. :P

ummiarissa said...

Alhamdulillah...kita saling ingat mengingati..manusia sentiasa lalai dek godaan dunia ni..

fathiahRAIHANA said...

@Mimi Radzuan

insyaAllah :)

fathiahRAIHANA said...

@black_mel

tu la yg dok takot nie .. klua skolah lalai dah ckit :(
huuuuu

fathiahRAIHANA said...

@nazrul ashraff

hlovate adelah satu kwajipan =)

fathiahRAIHANA said...

@Cinta Lea Ixora

sama2 la kita usaha akak =)

fathiahRAIHANA said...

@ummiarissa

betul tu ummi =)

qyqa said...

kalau duduk asrama memang wajib baca al-mathurat ni kan...
mula2 memg pemalas oh

Amni said...

betul2.. masa sekolah dulu memang akak2 garang giler soh hafal segala.. tapi tak paham pun nape kena baca.. dah besar baru paham.. hehe

izzatulshazni said...

shaz pun dulu taktahu mathurat tu apa.tapi lepas masuk SMKA,bersyukur sgt kakak2x senior marah suruh baca mathurat,& alhamdulilah,ingat lagi...syukur~

 
Copyright © 2011 FathiahRaihanaAlFarasya. All Rights Reserved.