Wednesday, August 24, 2011

Tak berapa hari aje lagi .



Dalam sebuah hadis riwayat Imam Ahmad yang menceritakan tentang perbuatan Rasulullah s.a.w yang sedang menaiki mimbar, lalu Baginda menyebut "amin" sebanyak tiga kali. Selesai memberi khutbah, para sahabat bertanya kenapa disebut "amin" sebanyak tiga kali?

Rasulullah s.a.w menjawab bahawa Jibril datang ketika itu dan berdoa.  Sangat kecewa dan  rugilah bagi:
1. Orang yang apabila disebut nama Muhammad, tidak dibaca selawat  atasnya.
2. Orang yang sempat hidup bersama orang tuanya, tetapi tidak dapat masuk  syurga.
3. Orang yang sempat hidup dalam bulan Ramadhan, tetapi tidak terampun  dosa-dosanya.




sedar tak sedar, dah tak berapa hari tinggal.. Ramadhan pun dah nak habis . daripada 30 hari yang tak cukup jari tangan dan kaki nak bilang, sekarang guna sebelah tangan pun dah hampir cukup. tapi macamana kalau kita dalam kategori orang yang ketiga tu ? -.-


macamana kualiti ibadah kita ya ? janganlah sekadar simpan lapar dan dahaga .. janganlah Ramadhan kali ini sia-sia sahaja .. :'(


ya Allah , Kau terima lah puasaku , ibadahku .. Kau ampunkan lah aku dah ahli keluargaku.. dan Kau kuatkanlah aku menempuh hari hari yang akan datang ya Allah :'( 


Lihatlah dosa seperti gunung yang menghempap, bukan seperti lalat yang hinggap.



Kalau SUKa boleh LIKE :)
Bukan karya seni.

13 comments:

Leeya Hezlin said...

hmm betul la..
rasa sekejap ja ramadhan ni berlalu..huhuhu

nub said...

aminnn. InsyaALLAH.

Wani said...

sedih kan, ramadan dah nak habi :'(

Umie Artoqiemie said...

aku nak like tulisan bold blue tu..

Run Away♥ said...

nice...;d

muhamad hanif said...

ok,


aku tetiba rasa sgt kerdil..


ummmph,

F.H.'s said...

:)

Pinky Pixie said...

amin. semoga segala ibadah kita diterima Allah. =)

Run Away♥ said...

nice..../dah nak raya kan...;d

erysweetie said...

dah hujung2 ramadhan ni, mmg sgt sedih terasa... takut tak dpt lagi keampunan dr Allah...

salah silap akak, minta maaf eh ana cuhmel..

eid mubarak =)

Amirah Suhana said...

dan semoga kita dipertemukan dgn malam lailatul qadar

Elie Lily said...

semoga ini bukan ramadan terakhir kita! i'allah..

EYFAalias said...

rasa amcam sekajap aje ramadhan kali ni. hmmm

 
Copyright © 2011 FathiahRaihanaAlFarasya. All Rights Reserved.