Thursday, August 18, 2011

Solat Jemaah :)

Assalamualaikum :) susahnya nak hupdate belog sekarang ni , hee. macam macam hal datang dan pergi , tak menang tangan nak buat segalanya.  


dan baru-baru ni kan, saya terjumpak gambar ni. tertarik. comel aje. HIHI.



adik ni nak solat berimam, tapi takde sapa nak jadi imam dia. jadi dia pun amek alat mainan dia dan dia yang jadi imam at last. Hihi. alaa comelnye. kecik kecik lagi dah pentingkan solat jemaah :)


dia pun taw nilai solat jemaah tu macamana :)

Solat berjemaah melebihi solat bersendirian dengan 27 darjat (atau 27 kali ganda). (Hadith riwayat al-Bukhari dan Muslim)


Rindu pulak rasanya zaman sekolah dulu. bersyukur sangat sempat merasa hidup dalam environment macam tu. solat Subuh pun wajib pergi surau jemaah dulu. balik sekolah nak solat Zohor pun wajib solat jemaah dulu baru balik dorm. solat Asar pun pergi surau lagi solat jemaah then baca alMathurat. solat Maghrib dan Isyak mesti jemaah penuh, 700 lebih, dengan imam yang suara mendayu-dayu tu. hai laa rindu sungguh , haha. 


tapi masa dah tak boleh diulang. at least saya pernah gunakan peluang yg ada tu dengan sebaik mungkin, Alhamdulillah :) bersyukur ditemani sahabat-sahabat yang selalu mengingatkan ke arah yg betul.


sekarang bila sorang-sorang aje yg tinggal kat sini, sayu pulak rasa. susah nak hidupkan semula suasana yang dulu tu.. 




Kalau SUKa boleh LIKE :)
Bukan karya seni.

29 comments:

Atiqah Adnan said...

comelnyeee... heheh
pandai betul anak nie..
^__^

lilypelangi said...

apasala tertonggeng tu . hehehe . comel ker :D

Kumbang Jingga said...

comelnya anak2 patung jadi makmun kat belakang tu hehe

nabByla said...

mmg comel la picx tue. hehe.. :)

muhamad hanif said...

waaahhh,

budak2 pun pndai kan, aku yang dah besar ni je kadang2 malas..



huh !

Umie Artoqiemie said...

alololo.. bakal ank soleh =)

syakey said...

alah,comel nya....

Terbang Bersamaku said...

solat berjemaah mmg bagus..

nur farahin binti sulaiman said...

alohhh..
chumel betol bdak tue..=)

bighagenjo said...

aaaaaaaaa, comelnya budak tu. em, yela, lama da tak solat berjemaah

fathiahRAIHANA said...

@lilypelangi

tertonggeng la imam tu ngah sujud la awakkk , hihi . comel comel ^^

fathiahRAIHANA said...

@muhamad hanif

kadang2 aje malas?
hihi . ok la tu drpd kite yg slalu mlas =.="

fathiahRAIHANA said...

@Umie Artoqiemie

insyaAllah kan :)

muhamad hanif said...

HAhAHAHAH,

perempuan memang malas eh ?


k a n t o i ! !

Syida Shukor said...

Selamat berpuasa sayang. Dah terlambat sangat ni :) Anyway kejar malam lailatul qadr :)

Far8 budak baik said...

aku merasai ape yg kau rasa..
mesti sekolah agama kn??
aku punnnn hihihi seyes rindu...
klo terawikh aku rindu gile..
bab terawikh kat surau..
semua imam dah pencen..
hihi

auny aizie said...

solat jemaah beri 27 kali ganda pahala. hehe

tapi sedih bila kat tempat aku budak2 pompuan dtg terawih semata nak usha student lelaki.

niat kelaut dah bebudak ni . tapi bukan semua laa

:)

fathiahRAIHANA said...

@muhamad hanif
ohh aku kantoi ke ? haha . kadang2 doe

fathiahRAIHANA said...

@Syida Shukor

selamat berpuasa akak :)
lama tak jenguk jenguk kan
insyaAllah , sama2 try ye :)

fathiahRAIHANA said...

@Far8 budak baik

oh kau skola agama gak ea ?
ptut la budak baikkk heeee
kitorng imam terawih upgrade ckit suma bc pnjg2 =.="

fathiahRAIHANA said...
This comment has been removed by the author.
Hans said...

comel budak tu
hehehehehe

azalia hjsalleh said...

mmg tomey omey amat

muhamad hanif said...

hahahaah,

kadang-kadang ke ? tiputipu..



lalalalalala.

Wani said...

ahaha.
comelnya adik tuuu :)

Nazra Nazurah said...

memang comel, dah folow, jom keblog saya

cikcimi said...

kecik3 dah pandai. :)

iPai said...

sapa komen dia comey .. saya laa tuh yg comey .. uhuhuh

tp takleh celen comel budak ni .. hehe .. makmum mainan tuh sgt takleh blah .

AdaNaz87 said...

betul tu, dulu time akak sekolah asrama siap kena amik kedatangan tau sebab ramai yang malas nak solat berjemaah. huhu. tapi, sekarang solat berjemaah dengan suami pulak. hehe. ((;

 
Copyright © 2011 FathiahRaihanaAlFarasya. All Rights Reserved.